Ordenació de prevere de Mn. Gabriel Casanovas i Vila

El dia 3 de juliol, a la tarda, a la S.E. Catedral de Sta. Maria d’Urgell, va rebre l’ordenació de prevere de mans de l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, el diaca d’Urgell Mn. Gabriel Casanovas i Vila. Estigué acompanyat per la seva família i per un bon grup de preveres i diaques d’Urgell i d’altres Bisbats amb seu a Catalunya, així com pels seus companys al Seminari diocesà d’Urgell i al Seminari Major Interdiocesà. Concelebraren l’Eucaristia el Rector del Seminari Major Interdiocesà, Mn. Norbert Miracle; el Rector del Seminari d’Urgell i Vicari General, Mn. Ignasi Navarri; així com el Rector de la Parròquia de Rubí, Mn. Joaquim Messeguer, lloc natal del nou prevere. Solemnitzaren els cants de l’Eucaristia la coral de la Parròquia de Santa Maria de Guissona, on Mn. Gabriel ha exercit el diaconat, i la coral de a Comunitat greco-catòlica ucraïnesa de ritu oriental que han volgut unir-se a la celebració amb els seus preciosos cants litúrgics.

Després de l’Evangeli tingué lloc la crida de l’ordenand amb la resposta generosa: “Sóc aquí!” de Mn. Gabriel . A continuació, a l’homilia, Mons. Vives adreçà unes paraules ben significatives al que seria ordenat de prevere al servei de l’Església d’Urgell: “Que Déu et faci servidor de l’Església i del seu poble, que en tot esdevinguis un altre Crist per als teus germans i per a tots els homes. Des d’ara, celebrar els sagraments i predicar la Paraula de Déu, servir, estimar i acompanyar les persones, donar-te sempre als altres sense guardar-te res per a tu mateix, assumir la Creu i anar conformant la teva vida a la del Senyor, esdevenir un bon pastor, humil i segons el Cor de Jesucrist… ha de ser un gran ideal de vida totalment consagrada, que t’agafi del tot”. En aquest sentit li recordà al nou prevere que des d’aquell dia ja no es pertanyia a si mateix sinó que seria de Crist, i passaria a ser un instrument al servei de la missió evangèlica. Mons. Vives animà Mn. Gabriel a deixar-se sempre guiar per Jesucrist i a estar disponible a allò que el Senyor vulgui sempre d’ell. També li recordà com rebia l’ordenació en el dia de l’Apòstol St. Tomàs, festa litúrgica que recordarà d’ara en endavant com el dia en què rebé l’ordenació presbiteral. I animà Mn. Gabriel a ser ell també Apòstol, home de feni de confiança, no incrèdul sinó creient. Finalment l’exhortà a ser esperançat i creatiu pastoralment en la pastoral diocesana.

La litúrgia d’ordenació prosseguí amb les promeses sacerdotals del nou prevere ; la promesa d’obediència al Bisbe diocesà i als seus successors, i la invocació dels Sants en la lletania perquè ajudessin al qui seria ordenat. El moment culminant de la litúrgia d’ordenació fou la imposició de mans a Mn. Gabriel per part de l’Arquebisbe i de tots els preveres presents a la celebració Eucarística així com la pregària d’ordenació: Us preguem, doncs, Pare omnipotent, que concediu a aquest servent vostre de formar part de l’orde dels preveres; renoveu en el seu cor l’Esperit Sant; que rebi de vós, oh Déu, el ministeri de secundar l’orde episcopal, i que la seva vida sigui un bon exemple per als altres”. Posteriorment, el nou prevere ha rebut la unció a les seves mans que a partir d’ara celebraran el sacrifici eucarístic i perdonaran els pecats en nom del Senyor: “Que nostre Senyor Jesucrist, a qui el Pare va ungir amb l’Esperit Sant i amb poder, sigui sempre amb tu, perquè santifiquis el poble cristià i ofereixis el sacrifici a Déu”. Finalment l’Arquebisbe li ha lliurat el calze i la patena que abans els seus pares havien ofrenat, perquè pugui presentar sempre l’ofrena del poble sant a Déu, pensant allò que farà i reproduint en ell mateix el que commemorarà actuant com a sacerdot, i configurant la seva vida a la Passió del Senyor.

Al final de l’Eucaristia, Mn. Gabriel va adreçar unes paraules d’agraïment a tots els presents, especialment als qui el varen acompanyar en el seu procés vocacional: família, Arquebisbe, rectors de Seminari i formadors, companys d’estudis i de seminari i, ben especialment, als Mossèns i fidels que ha conegut en el seu servei com a diaca a la Parròquia de Sta. Maria de Guissona.