Arquebisbe Joan Enric

VivesSiciliaJoanEnric (1)

Joan-Enric Vives i Sicília (Barcelona, 24 de juliol de 1949) és un religiós català que ostenta els títols de bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra des del 2003 i el de l’arquebisbe d’Urgell ad personam (a títol personal) des del 2010.

És el tercer fill de Francesc Vives Pons i Cornèlia Sicília Ibáñez, petits comerciants de Barcelona. Després del batxillerat cursat a l’Escola Pere Vila i a l’Institut Jaume Balmes de Barcelona, entrà al Seminari de Barcelona el 1965 on hi estudià Humanitats, Filosofia i Teologia, al Seminari Conciliar de Barcelona i a la Facultat de Teologia de Barcelona (secció Sant Pacià). Llicenciat en Teologia per la Facultat de Teologia de Barcelona el 1976 i en Filosofia i Ciències de l’Educació –secció Filosofia– a la Universitat de Barcelona el 1982, realitzà els cursos de doctorat en Filosofia a la Universitat de Barcelona (1990-1993).

Fou ordenat prevere a la seva parròquia natal, Santa Maria del Taulat de Barcelona, el 24 de setembre de 1974, i incardinat a l’arxidiòcesi de Barcelona. Fou nomenat bisbe titular de Nona i auxiliar de Barcelona el 9 de juny de 1993. Fou consagrat bisbe a la Catedral de Barcelona el 5 de setembre del mateix any.

Fou nomenat bisbe coadjutor d’Urgell el 25 de juny del 2001. Dos anys més tard, el 12 de maig del 2003, amb la renúncia per edat de l’arquebisbe Joan Martí i Alanís, Vives fou nomenat bisbe d’Urgell; el 10 de juliol del dugué a terme el jurament constitucional com a nou copríncep d’Andorra a la Casa de la Vall d’Andorra la Vella.

El 19 de març de 2010, el papa Benet XVI va concedir-li el títol i la dignitat d’arquebisbe ad personam.