50è aniversari de la Facultat de Teologia de Catalunya

50è aniversari de la Facultat de Teologia de Catalunya

La Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) ha celebrat el dimecres dia 7 de març el seu mig segle de vida amb una Eucaristia presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, i concelebrada per tots els bisbes de Catalunya i Mallorca i amb un acte en el qual el Prefecte per la Congregació de la Doctrina de la Fe del Vaticà, l’arquebisbe Lluís F. Ladaria Ferrer, ha pronunciat una lliçó titulada “Fer teologia en el context universitari i cultural del segle XXI”. L’acte s’ha tancat amb la projecció d’un vídeo commemoratiu dels 50 anys de la FTC i un refrigeri.

La Facultat de Teologia de Catalunya, que compta amb una seu a Barcelona i cinc centres vinculats a Girona, Tarragona, Vic, Lleida i Mallorca, ofereix, d’una banda, grau i màster en Ciències Religioses, per a laics, i el grau, màster i doctorat en Teologia, cursat fonamentalment per seminaristes.

La Facultat de Teologia va ser erigida canònicament per la Congregació per a l’Educació Catòlica el 7 de març de 1968, sota el nom de Facultat de Teologia de Barcelona, i comptava amb dues seccions, Sant Francesc de Borja, amb seu a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), i Sant Pacià, amb seu al Seminari Conciliar de Barcelona. En el curs 1982-1983 va començar un procés de remodelació de la Facultat, i, a partir de l’any 1984, va desaparèixer l’estructura dividida en dues seccions i l’única seu va passar a ser la de Barcelona i amb nom de Catalunya.

El 1999, 29 països europeus van signar la Declaració de Bolonya, que va crear l’Espai Universitari Europeu d’Instrucció Superior i sota el marc de la qual es van unificar els diferents graus universitaris i la seva durada, i a la qual es va adherir la Santa Seu el 2003. Per això, a partir del curs 2005-2006, la Facultat de Teologia de Catalunya va remodelar la seva activitat acadèmica i va implementar la nova estructura per adequar-se a aquest marc.